Gastenboek Links E-mail

 

Historie van Oisterwijk 1

 

 

De RKSV is wel de oudste maar niet de eerste voetbalclub in Oisterwijk. Voor het oprichtingsjaar 1914 werd er namelijk ook al in clubverband gevoetbald in Oisterwijk. Die club heette Union en gaf in 1914 de geest. De R.K.S.V. Oisterwijk heeft zijn oorsprong in de jaren van de eerste wereldoorlog, om precies te zijn is onze voetbalvereniging opgericht door enkele jongens die op school reeds voor een stobberelftal uitkwamen die in de openlucht op de hoek van de straat bij elkaar stonden. Op 3 september 1914 is R.K.S.V. Oisterwijk geboren. Het heette toen echter nog Excelsior, speelde in een groen-wit shirt en een zwarte broek. Exelsior werd de concurrent van toenmalige voetbalvereniging Unitas uit hetzelfde Oisterwijk, wat toen nog geen 4000 inwoners had. Het uitbreken van de oorlog is voor Oisterwijk van groot belang geweest voor hun bestaansrecht in de eerste jaren. Het kon namelijk een beroep doen op verschillende ingekwartierde militairen en zodoende kon men gaan voetballen. Enige dat nog ontbrak was een leren bal. Dit werd opgelost door Kees van Breda die deze schonk. Men was echter zo zuinig op die bal dat men voor de training tegen het Boxtelse Union een bal van oude sokken gebruikte. De eerste officiele wedstrijd die Excelsior speelde was tegen het Tilburgse Sint-Denis en werd met 0-4 verloren. Enkele jaren later toen Oisterwijk ging floreren sjokte de andere Oisterwijkse club "Unitas" geruisloos naar zijn bestaanseinde. Diverse leden kwamen zich melden bij "Excelsior" zodat zich praktisch een onofficiele fusie voltrok. Deze aanvoer van nieuw bloed bleef niet zonder gevolgen en de prestaties van "Excelsior" werden steeds beter, en zelfs kampioenschappen werden behaald. In 1922 werd de naam "Excelsior" gewijzigd in O.V.V. Oisterwijk. 

Een uitspraak uit die tijd: "Wat een gekken, ze schoppen een bal vooruit, hollen hem achterna, en als zij hem hebben ingehaald, schoppen ze hem weer verder weg !"

    

In 1924 is de voorzitter Jos van Opstal en bestaat het eerste elftal uit de volgende namen, Jac van Amelsfoort, Jac van Dijk, Adrianus van Doleweert, Albert de Jong, Paul Moonen, John van de Palen, Anton Raymakers, Anton Schilders, Jan Suvrijn, Mart Velthuizen, John Vugts, Mark van den Boogaart en Cornelis van den Dungen.

Een gedeelte van de ledenlijst van toen:

De club heeft niet altijd op de velden aan de Heisteeg gespeeld. Oisterwijk voetbalde o.a. aan de Gemullehoekenweg op de locatie van het huidige hertenkamp, aan de Van Rijckevorsellaan, aan de Graaf Bernadottelaan en in de Lommerhoeken. Het veld in de Lommerhoeken werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt voor hun luchtafweergeschut. Oisterwijk week daardoor tijdelijk uit naar het veld van hockeyclub HOCO. Sinds 17 september 1944 speelde de club in het sportpark aan de Heisteeg dat het dus in 2004 heeft verlaten.

Foto's genomen op sportpark "de Lommerhoeken"

       

Het was in het verleden ook niet alleen voetbal wat de klok sloeg. Op 1 maart 1945 kreeg Oisterwijk een afdeling korfbal en handbal en er kwamen afdelingen bij voor dansen en kaarten. Het ledenaantal steeg tot 700. De naam van de club werd Sportvereniging Oisterwijk.

In 1949 kreeg sportvereniging Oisterwijk het predikaat rooms-katholiek. In die tijd was gemengd sporten onder de strenge roomse regels echter niet toegestaan. De afdeling korfbal ging daarom zelfstandig als korfbalvereniging Oisterwijk verder en hield in 1972 op te bestaan. Oisterwijk verloor daardoor ongeveer de helft van haar leden. De handbalafdeling is in stand gebleven tot 1963.

Het eerste elftal in 1947

In de zestiger jaren beleeft Oisterwijk een enorme opLevyng en heeft men een handbal, volleybal, korfbal en zelfs een judo afdeling. Op 6 mei 1963 wordt een historisch kampioenschap behaald, met vier bussen en vele auto's wordt afgereisd naar Oirschot om daar de titel te gaan behalen. De wedstrijd is extra pikant daar Oirschot bij een overwinning de titel naar de garnizoensstad haalt. Oisterwijk wint echter met 2-3 en heel Oisterwijk maakte zich op voor een volksfeest wat zijn weerga niet kent. Dit feest werd opgeluisterd door de drumband van Taxandria en de harmonie van de Kunstkring. Oisterwijk promoveert door deze titel naar de vierde klasse.

De kampioensploeg uit 1963 staand vlnr: Wim Wagemakers, Frans van Straalen, Jan van den Berg, Frans van der Louw, Albert Becx, Klaas Kloosterman, Pietje Meeuwis, Bart Schoot. Zittend vlnr: Bert van Straalen, Wim Robben, Wil Persoons, Henk Kloosterman, Jan Vervaart.

In 1964 viert de R.K.S.V. Oisterwijk dan zijn gouden jubileum onder voorzitterschap van K. Verbunt. De overige bestuursleden zijn Th. Rokven, F v.d. Wouw, M Smetsers, Th de Goey, Cor Dimmers, J. Raaymakers, en M. Roovers. De festiviteiten worden ingeluid met een jubileumwedstrijd tegen Taxandria en Oisterwijk ontvangt van de Oisterwijkse gemeenteraad fl 1000,- gemeentelijke jubileumsubsidie. Deze wordt toegekend wegens grote verdienste voor Oisterwijk inzake vrijetijdsbesteding jeugdigen en volwassenen, ook krijgt Oisterwijk een geluidsinstallatie.

In de zeventiger jaren beleeft R.K.S.V. Oisterwijk zijn zwartste dag uit de historie, daar er daags voor een wedstrijd twee jongens uit het 1e elftal verongelukken. Wil Heesbeen en Peter Mol laten het leven terwijl Oisterwijk fier op kop van de ranglijst staat. Oisterwijk is na dit drama jaren zichzelf niet meer en moet tot 1978 wachten alvorens men weer een titel weet te bemachtigen. Onder leiding van Jan den Donker wordt tegen Helvoirt met een 2-1 overwinning de titel binnen gesleept. Na een 0-1 achterstand buigen Dolf van den Biggelaar en Toon van Erp de stand om naar 2-1 en helpen R.K.S.V. Oisterwijk aan een historische titel en promoveert hierdoor uit de toenmalige Brabantse bond 1e  klasse 103 naar de vierde klasse. Eindelijk kan de nachtmerrie van enkele jaren geleden op een sportieve manier een beetje goed worden gemaakt.

In de tachtiger jaren is er eigenlijk maar een enkel hoogtepunt. R.K.S.V. Oisterwijk organiseert iets unieks n.l. een eigen supporterstrein naar Rotterdam om daar de wedstrijd Nederland-Griekenland bij te wonen. De trein zit afgeladen vol en met een 2-0 overwinning komt de trein weer zonder problemen op het Oisterwijks perron aan.

De negentiger jaren zijn de jaren van de wederopstanding. Oisterwijk inmiddels afgezakt naar de zesde klasse, promoveert in 10 jaar naar de tweede klasse. In 1990 wordt men onder Tini Broers kampioen en promoveert naar de vijfde klasse. Een 1-0 overwinning op O.V.H. betekend dat Oisterwijk niet meer  te achterhalen is en kan het feest beginnen. In het seizoen 1993-1994 valt er opnieuw een kampioenschap te vieren. Oisterwijk dat door de komst van Frank van Straalen en in zijn kielzog, o.a. Johan van Bijsterveld, Frank de Veer, John van den Nieuwenhof alsook Robert van Straalen zwaar versterkt is, wordt ongeslagen kampioen en promoveert naar de vierde klasse. Het seizoen daarop mislukt de missie om naar de derde klasse te promoveren op het allerlaatste moment. Na periodekampioen van de vierde klasse te zijn geworden verliest Oisterwijk in de verlenging van de beslissingsmatch tegen Bavel met 4-2. Twee jaar later in het seizoen 1996-1997 is het dan wel zover. Oisterwijk kan opnieuw een kampioenschap begroeten o.l.v. de debuterende trainer Johan van Bijsterveld. Tegenstander Rhode heeft in de laatste wedstrijd van het seizoen genoeg aan een gelijkspel om de titel binnen te halen. Oisterwijk is echter heer en meester en declasseert Rhode met 6-0. De eindsprint van 10 wedstrijden met 9 overwinningen brengt Oisterwijk sinds mensenheugenis terug in de derde klasse. 

De kampioenen van 1997

Echter Oisterwijk heeft nog verdere plannen en bouwt aan een onverslaanbaar team. In het seizoen 1999-2000 is het dan opnieuw feest aan de Heisteeg als Oisterwijk na een 5-2 overwinning op het Teteringse DIA, zijn vierde kampioenschap van het decennium behaalt en voor het eerst in zijn 86 jarige bestaan naar de tweede klasse promoveert.

Ook daarna blijft voorspoed Oisterwijk achtervolgen. In het eerste seizoen in de tweede klasse ontsnapt Oisterwijk op miraculeuze wijze aan een degradatie. In de beslissende confrontatie tegen Uno Animo uit Loon op Zand verlengt Oisterwijk pas na verlengingen en 20 strafschoppen het verblijf in de tweede klasse. Toon Donders maakt zich onsterfelijk door de beslissende strafschop te keren.

In het daaropvolgende seizoen begint Oisterwijk versterkt aan de competitie en bivakkeert het hele seizoen in de bovenste regionen. Tegen de directe concurrent BVV uit 's Hertogenbosch kruipt Oisterwijk door het oog van de naald door in de slotminuut de gelijkmaker binnen te schieten. In de daaropvolgende wedstrijd kan Oisterwijk het zoveelste kampioenschap dan binnenhalen. En weer lukt het, na een 1-0 overwinning op Bladella pakken de rood-witten het kampioenschap en promoveren ze naar de eerste klasse. Nog nooit in de Oisterwijkse voetbalhistorie speelde een club op dit niveau.

 

Uitzinnige vreugde na het behalen van het kampioenschap in de tweede klasse.

 

 

 

Trainer Johan van Bijsterveld gaat nu zijn geluk op op een ander niveau beproeven en vertrekt tot verdriet van het supporterslegioen naar hoofdklasser Schijndel en wordt bij zijn afscheid tot erelid benoemd.

 

Johan van Bijsterveld

 

 

 

Onder aanvoering van de nieuwe trainer John van Nielen is Oisterwijk het debuutjaar in de eerste klasse lang niet zo dominant als de jaren daarvoor en degradeert direct weer terug naar de tweede klasse.

 

In de tweede klasse heeft Oisterwijk een vliegende start met aan het roer een nieuwe man Bas Gösgens. De eerste periodetitel werd glansrijk veroverd. Echter het kampioenschap bleef ver weg na een matig vervolg van de competitie. Een nieuwe kans op terugkeer naar de eerste klasse lag verscholen in de nacompetitie, Oisterwijk was echter een maatje te klein voor Vlijmense Boys.

 

Het seizoen 2004-2005 stond in het teken van een nieuwe start. Er vertrokken liefst 13 selectiespelers na het seizoen 2003-2004. Toch wist Trainer Bas Gösgens met een geheel nieuwe selectie bijna de nacompetitie te bereiken. Pas in de allerlaatste minuut van de competitie liep de selectie dit toetje mis. Er werd afgesloten met een knappe vierde plaats in de competitie.

 

Seizoen 2005-2006 werd ook een heel mooi seizoen voor de rood-witten. In de competitie werd een verdienstelijke derde plaats behaald. Ook werd de derde periode gewonnen zodat Oisterwijk nacompetitie mocht spelen om een plaats in de eerste klasse. Het werd hierin de tweede ronde met veel pech uitgeschakeld door Theole. Een ander hoogtepunt in dit seizoen werd het bereiken van de finale van het bekertoernooi. De rood-witten werden echte cupfighters door onder andere DESK, Baronie en Roda Boys uit te schakelen. In de finale was algeheel landskampioen ASWH te sterk maar Oisterwijk kon met opgeheven hoofd van het veld na een prachtig bekertoernooi.

 

Het team dat eervol ten onder ging in de bekerfinale

 

 

Door het behalen van de districtsbekerfinale in het vorige seizoen mag Oisterwijk het seizoen 2006-2007 beginnen met een wedstrijd in de grote KNVB beker. Onder de nieuwe trainer Gerard van Gils zijn de rood-witten echter kansloos tegen zaterdaghoofdklasser HHC Hardenberg. Geen schande overigens want de mannen uit Overijssel worden later in dat seizoen glansrijk kampioen van de hoofdklasse.

 

Oisterwijk beleeft een moeilijk seizoen en bungelt ondanks dat het overloopt van kwalitatief goede spelers ergens onderaan de ranglijst. Trainer Gerard van Gils geeft dan ook al vroeg aan dat dit zijn eerste en tevens laatste seizoen zal zijn bij de rood-witten. Oisterwijk weet zich dankzij drie overwinningen aan het einde van het seizoen toch te handhaven.

 

Het team wat aan de aftrap verscheen tegen HHC Hardenberg in het KNVB toernooi.

Het seizoen 2007-2008 gaat vervolgens de boeken in als een verloren jaar, door interne strubbelingen en een totaal verkeerd beleid, moet de nieuwe trainer Henri van den Braak aan de slag met een uitgeklede selectie. Voor het eerst in jaren overleeft Oisterwijk de eerste bekerronde niet. Dit blijkt een graadmeter voor het verdere verloop van het seizoen. Oisterwijk degradeert kansloos ondanks een altijd positief en aanvallend ingestelde trainer. In het seizoen 2008-2009 moet Oisterwijk het na zes seizoenen weer gaan proberen in de derde klasse.

 

Na het rampseizoen 2007-2008 steken een aantal echte Oisterwijk-mensen de koppen bij elkaar en besluiten dat het zo niet verder kan. Ze richten "de Heeren van Oisterwyck" op, een orgaan wat de de continuïteit  van het eerste elftal goed in de gaten gaat houden. Diverse spelers worden warm gemaakt voor een terugkeer bij de rood-witten zodat Oisterwijk met een heel behoorlijke selectie het seizoien 2008-2009 in kan gaan.

 

De eerste periode verloopt echter rampzalig, met slechts vijf punten uit acht wedstrijden staat Oisterwijk stijf onderaan. In de tweede periode herpakken de rood-witten zich echter, ongeslagen legt Oisterwijk beslag op deze periode zodat deelname aan de nacompetitie veilig gesteld is. Via de lange weg van vijf wedstrijden weet Oisterwijk in deze nacompetitie promotie veilig te stellen en speelt daardoor het seizoen 2009-2010 weer in de tweede klasse. In een beslissingsduel met SBC uit Son en Breugel wint Oisterwijk op het terrein van DVG in Liempde met 2-0. Trainer Henri van den Braak neemt afscheid met een hoofdprijs en vertrekt naar Beerse Boys.

 

Uitzinninge vreugde na de overwinning op SBC

 

 

Het seizoen 2009-2010 gaat van start met een nieuwe trainer aan het roer. Succestrainer Wim van Doleweerd staat dan voor de groep en de verwachtingen zijn hooggespannen. Oisterwijk laat het vanaf het begin echter lelijk afweten en verliest de eerste drie wedstrijden. Deze tik komt de ploeg nooit meer het boven en het seizoen kenmerkt zich door te vechten tegen de degradatiestreep. Toch weet Oisterwijk zich met nog drie wedstrijden tegoed veilig te spelen voor degradatie, hierdoor kan het onrustige seizoen in alle rust worden afgesloten. In het bekertoernooi werd Oisterwijk dit seizoen uitgeschakeld door een nederlaag in de derde ronden tegen hoofdklasser UNA.

 

Het seizoen 2010-2011 begint zeer matig. In de oefencampagne laat Oisterwijk een slechte indruk achter en kan nauwelijks overtuigen. Ook in het bekertoernooi worden de rood-witten al in de eerste ronde gewipt door SC 't Zand. De competitie wordt dan aangevangen met de derby tegen het gepromoveerde Taxandria. Op zaterdagavond onder het genot van een heerlijk najaarszonnetje, staan er ruim duizend supporters langs de lijn. Die zijn getuige van een fantastische derby, het wordt uiteindelijk een verdiend 1-1 gelijkspel. Een uitslag waar vriend en vijand vrede mee heeft. Het vervolg van de competitie verloopt daarna tot aan de winterstop zeer wisselvallig.

 

Er komt een enorm verschil van inzicht tussen de spelersgroep en de technische staf aan het licht. Hierdoor blijkt de rek tussen het vertrouwen tussen beide partijen volledig zoek te zijn. In de winterstop wordt dan ook afscheid genomen van Wim van Doleweerd zodat Oisterwijk op zoek moet naar een tussenpaus. Die wordt gevonden door een contract van een half jaar af te sluiten met oud-prof Peter Remie. Deze moet Oisterwijk behouden voor degradatie, een hele moeilijke opgave met een groep waarin de neuzen niet dezelfde kant opstaan. Toch slaagt Peter Remie in zijn missie, op de op één na laatste speeldag speelt Oisterwijk zich veilig door een zwaarbevochten overwinning op RKVVO. Roy Netten maakt zich onsterfelijk door in de blessuretijd via een fabuleus doelpunt Oisterwijk definitief in veilige haven te schieten.

 

Het seizoen 2011-2012 staat er wederom een nieuwe trainer voor de groep. Oud-NAC spits Ton Cornelissen neemt het roer over van Peter Remie die naar het Bredase JEKA vertrekt. Oisterwijk heeft een moeilijk seizoen en moet degradatie voorkomen in de nacompetitie. In de eerste ronde wordt Helvoirt na strafschoppen verslagen. In de tweede ronde is Oisterwijk echter kansloos tegen Beerse Boys die onder leiding staat van oud-Oisterwijk trainer Henri van den Braak. De rood-witten krijgen echter een herkansing tegen Valkenswaard. In Best op het velkd van Best Vooruit komt Oisterwijk terug van een 0-3 achterstand en na negentig minuten staat er 4-4 op het scorebord. In de verlenging zijn de krachten bij de zeer gehavende rood-witten elftal helemaal op en trekt Valkenswaard met 4-6 aan het langste eind. Hierdoor degradeerd Oisterwijk definitief naar de vierde klasse.

 

Nadat Oisterwijk niet rond komt met Ton Cornelissen komt wordt Rob van der Kaaij uit Tilburg aangetrokken om de nieuwe trainer in het seizoen 2012-2103 te worden. De rood-witten spelen een regelmatig seizoen sluit het seizoen af met een zesde plaats. Hoogtepunt van het seizoen is de luid bejubelde overwinning tegen zustervereniging Taxandria, Niek van Weerdenburg maakt op sportpark Den Donk het enige doelpunt van de wedstrijd.

 

In het seizoen 2013-2014 blijft Rob van der Kaaij trainer van de rood-witten en Oisterwijk eindigt andermaal in de middenmoot. Tot aan het eind van het seizoen doet Oisterwijk mee om de nacompetitie te bereiken. Het komt echter kracht en kwaliteit te kort om dit toetje te bereiken. Hoogtepunt van het seizoen is de wederopstanding in een wedstrijd tegen de latere kampioen RPC. Oisterwijk stond tijdens de rust met 3-0 achter, om met een inhaalrace die een 3-3 gelijkspel opleverde, RPC de periodetitel te ontnemen.

Zonder anderen te kort te willen doen, zijn er twee mensen erg belangrijk geweest voor de RKSV Oisterwijk. Ton Verhoof werd in 1965 voorzitter en bleef dat bijna 25 jaar lang. Frans Meeuwis van Mevio Schoenen was jarenlang hoofdsponsor van de club en heeft met zijn steun in heel veel opzichten veel voor de rood-witten betekend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer © 2008   Nouwi Webdesign Credits